Fotball er som mange andre sporter fylt med elementer som kan føre til skader. Noen av disse kan involvere andre fotballspillere, og andre skader kan være relatert til det å overanstrenge muskler eller sener som ikke har blitt godt nok tøyd. Alderssegmentet mellom 18 til 24 år viser seg å skade seg mens de spiller fotball.

Ut av flere skader som oppstår, er en forstuing vanlig, gjerne i ankel eller i leggen, og ved noen tilfeller kan det forekomme brudd eller skader på leddbånd. Det er stor variasjon i hvor lenge disse skadene holder man borte fra spillet, alt fra dager og opp til seks måneder. Dersom du skader leddbåndene en gang, så høyner det sjansen for at det vil skje på nytt. Når det kommer til andre typer skader så er det flere strekkskader som kan oppstå, gjerne om man ikke tøyer godt nok eller ikke har varmet opp tilstrekkelig før kamp. Disse forekommer ofte i lysken eller lår. Skadene varer gjerne ikke lenge, men er ubehagelige allikevel.

7988911228_06da602d6a_bI fotball blir det av og til nærkontakt som medfører at ben kan brytes, enten ved sammenstøt eller ved høy belastning under taklinger eller lignende. Det kan også være at man ender opp med å lande skjevt etter dueller. Ben kan også brytes ved for høy belastning over lang tid, og man vil ofte være borte fra fotballen over lengre tid som en konsekvens. Kneskader er også hyppige, og dette ofte ved at meniskene bristes ved for eksempel taklinger eller andre overanstrengende og kjappe bevegelser der det blir mye trykk på knærne. Meniskene er to bruskskiver som er til stede inne i kneleddet der de virker støtdempende.

Korsbåndene, som stabiliserer kneleddet, kan ryke ved en for stor belastning gjennom finter, eller kontakt med andre spillere. Denne type skade krever trening og behandling som kan bety at man må være borte over mesteparten av en sesong. Andre skader som kan oppstå som et resultat av belastning over tid er betennelser i senene, der brå bevegelser løsner senefestene, og da trenges det oppbygning og trening for å bli bedre.

5122972898_df1fb589c5En annen vanlig skade for fotballspillere er hjernerystelse, noe som gjerne kan ha effekter over kortere tid. Når dette forekommer er det ofte etter en hodeduell eller lignende, der slag mot hodet gjør at deler av hjernen sine funksjoner blir slått ut av spill over kortere tid. Dette vil vanligvis bare ha effekt over kortere tid.

Det er også en risiko for å delvis eller helt briste muskler i kampens hete. Det medfører ofte at man må ta en pause fra fotballen i fra noen uker til litt over en måned ved slitasje og strekk, mens om det er en større grad av hel eller delvis avrivning kan det medføre fire måneder eller mer ute av spillet. Det er med andre ord flere skader som kan forekomme i fotball, men flere av disse kan forebygges ved riktig trening slik at muskler, ledd og sener er klare for eksplosiv bevegelse, og ved å tøye godt.