Fotball er nok den største sporten som nordmenn bedriver, om det er aktivt på banen eller via TV-skjermen eller fra tribunen. Derfor er det også slik at norske fotballspillere blir lett gjenkjent, spesielt siden vi er et lite land. Flere av de norske fotballspillerne har spilt både utenlands og innen Norges grenser, og det har blitt nok av tabloid-stoff rundt dem.

Leeds v Man Utd/SolskjaerAv de som nok er mest kjente så dominerer nok Ole Gunnar Solskjær, til tross for at han nå har lagt fotballskoene på hylla og har hatt rollen som manager. Han er mest kjent for å ha spilt for Manchester United fra ’96 til ’07, og å ha vært med å vinne Premier League flere år, blant annet i 2000, 2001 og så flere år senere, men med en litt mindre sentral rolle pga. skader. Han er også nevnt i en av fans-sangene til Manchester United sammen med flere andre av de daværende spillerne.

Det er gjerne de spillerne som har spilt utenfor kongerikets grenser som har fått mest oppmerksomhet rettet mot seg. John Carew kan nevnes i denne sammenhengen. Han har spilt i et godt utvalg klubber gjennom karrieren sin. Noen av høydepunktene han var med på var når han spilte for Valencia og de vant den spanske ligaen i 2002. Han har også vært på flere andre lag, men det er nok også det å være med som vinnerne av den franske ligaen gjennom å ha spilt på Lyon som kan noteres som en større prestasjon. Han var også innom blant annet et italiensk lag, og Aston Villa, og i Norge spilte han for Rosenborg.

pobraneEt annet navn som er godt kjent i fotballens verden er John Arne Riise, som har vært mye i mediene i senere tid. Han vant Champions League når han spilte for Liverpool i 2005. Han hadde originalt sin debut og slo igjennom når han spilte for Monaco fra 1998 av. Han har også vært med på å vinne UEFA-cupen og flere andre cuper, og har gjort det stort fram til han la inn håndkleet i 2013. I hans tid var han ofte å finne på det norske landslaget.

hangelandBrede Hangeland er et annet navn å bite seg merke i. Han har tidligere spilt for Viking, før han gikk over til FC København. Derfra dro han over til England for å spille for Fulham. Han var med på å vinne i Danmark i ’06 og ’07. Han har senere jobbet som landslagkaptein. Av aktive fotballspillere i dag så er det nok gjerne Erik Huseklepp og Tarik Elyounoussi som er blant de mest populære og kjente.

Noen av de kjente norske stjernene har valgt å fokusere på det norske markedet, mens andre har sett seg an muligheter til å trene i klubber med store talenter og der har har vært med som en substansiell del selv. Noen av disse er navn som de fleste vil kunne selv uten å ha noen særlig intrikat kjennskap til fotball, mens andre er kjent men dog blant fotballfansen.